Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Το κάψιμο του Ιούδα το Μεγάλο Σάββατο από τα σημαντικότερα έθιμα της Μεγάλης Εβδομάδας

Offsite Team
- 04.05.2024

Το κάψιμο του Ιούδα το Μεγάλο Σάββατο από τα σημαντικότερα έθιμα της Μεγάλης Εβδομάδας

Thumbnail

Το κάψιμο του Ιούδα ή αλλιώς η Λαμπρατζιά απόψε  βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου αποτελεί από τα σημαντικότερα έθιμα του τόπου μας για την Μεγάλη Εβδομάδα

Σε δηλώσεις της στο ΚΥΠΕ η μελετητής της παράδοσης Άννα Τσέλεπου  ανέφερε πως από τα βάθη  της παράδοσης μας,  καταγράφεται σε χωριά και πόλεις της Κύπρου  το συγκεκριμένο έθιμο στις αυλές των εκκλησιών μας. 

Από νωρίς νεαρά παιδιά μεταφέρουν σε ασφαλές χώρο στο προαύλιο της εκκλησίας ξύλα για το άναμμα της φωτιάς.  Ξύλα μικρά αλλά και μεγάλα με το όνομα " κούζαλοι ", όπως είπε,  που θα έχουν μεγάλη διάρκεια  φωτιάς το ένα πάνω στο άλλο και στην κορυφή του βουνού με τα ξύλα το ομοίωμα του Ιούδα του Ισκαριώτη που πρόδωσε τον Χριστό έτοιμος να καεί. 

Όπως ανέφερε «γύρω στις έντεκα το βράδυ θα ανάψει η φωτιά και οι πιστοί θα μεταβουν στην εκκλησία και γύρω από την φωτιά να περιμένουν το Χριστός Ανέστη». 

Ο παππάς με το Ευαγγέλιο θα εξέλθει στις 12 η ώρα τα μεσάνυκτα του Σαββάτου από τον ναό και μπροστά στην Λαμπρατζιά θα ρωτήσει τους χωριανούς αν είναι όλοι εκεί και θα αρχίσει το Χριστός Ανέστη. 

Η φωτιά θα καεί και γύρω- γύρω ανάβουν πολλά πυροτεχνήματα τα τελευταία χρόνια. Τα παλαιότερα χρόνια ήταν αυτοσχέδιες κροτίδες. Πρόσθεσε επίσης πως σημαντικό έθιμο που αξίζει να αναφερθεί  για το βράδυ αυτό είναι ότι  στην συγκεκριμένη φωτιά θα κάψουν οι νεαρές και νεαροί που φόρεσαν " μαρτάκι ", το βραχιολάκι της 1ης του Μάρτη με την σιγουριά ότι τώρα πια δεν θα τους κάψει ο ήλιος. 

Οι άνθρωποι του τόπου μας δημιουργούν έθιμα που εμείς πρέπει να κρατήσουμε  ζωντανά, κατέληξε η κ. Τσέλεπου.

0
Home