Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Eurobasket 2025: Θα γίνουμε διεθνώς ρεζίλι

Offsite Team
- 22.03.2024

Eurobasket 2025: Θα γίνουμε διεθνώς ρεζίλι

Σχεδόν αδύνατο να ολοκληρωθεί το έργο, λέει η Ελεγκτική Υπηρεσία - Η εναλλακτική με πολύ χαμηλότερο κόστος

Έντονες συζητήσεις και ποικίλες αντιδράσεις προκάλεσε η είδηση που έφερε στο φως της δημοσιοτητας η OffsiteNews την Τετάρτη, με την ακύρωση του διαγωνισμού για την αναβάθμιση του Αθλητικού Κέντρου Σπύρος Κυπριανού, ενόψει και του Eurobasket 2025.

Θυμίζουμε ότι ο αρχικός προϋπολογισμός του έργου ήταν €11 εκατ. ενώ οι 2 προσφορές που υποβλήθηκαν εκτόξευσαν το κόστος στα €16 εκατ. Ως εκ τούτου, από τη στιγμή που οι προσφορές ξεπερνούν κατά πολύ το αρχικό εκτιμώμενο κόστος, ο διαγωνισμός θα ακυρωθεί από το Συμβούλιο Προσφορών. 

>>> Διαβάστε σχετικά: Αναβάθμιση/Σπύρος Κυπριανού:Ακυρώνεται ο διαγωνισμός-Εκτοξεύτηκαν στα €16 εκ. οι προσφορές

Το πολύ σοβαρό θέμα φυσικά που προκύπτει είναι το γεγονός ότι η κλεψύδρα ενόψει του Eurobasket αδειάζει και η Κύπρος δεν διαθέτει ακόμα κατάλληλο γήπεδο για να φιλοξενήσει την διοργάνωση. 

Οι αρμόδιοι επιμένουν να βγουν εκ νέου σε προσφορές για την αναβάθμιση του Σπύρος Κυπριανού, αγνοώντας το πολύ ψηλό κόστος που θα δαπανηθεί αλλά και τα πολύ πιεστικά χρονοδιαγράμματα που καθιστούν εξαιρετικά αμφίβολη την έγκαιρη ολοκλήρωση του έργου. 

Την ίδια ώρα οι αρμόδιοι, δεν θέλουν να εξετάσουν την εναλλακτική επιλογή που τέθηκε ως λύση σε διάφορες συζητήσεις, που δεν είναι άλλη από τη χρήση του Σταδίου «Ελευθερία» στη Λευκωσία για τις ανάγκες του Eurobasket. Όπως θα δούμε και πιο κάτω, το θέμα σχολιάστηκε και στην εκπομπή Snipers, και όπως λέχθηκε, το «Ελευθερία» μπορεί να είναι έτοιμο για το Eurobasket κανονικά στην ώρα του, με πολύ λιγότερα έργα που θα κοστίσουν περίπου 3 εκατομμυρίων ευρώ. Έτσι θα λυθεί και το πρόβλημα με τα πιεστικά χρονοδιαγράμματα και τον κίνδυνο να μην έχουμε κατάλληλο γήπεδο. 

Ελεγκτική Υπηρεσία: Κίνδυνος να γίνουμε διεθνώς ρεζίλι

Μια άλλη πτυχή που παρουσιάζει σήμερα η OffsiteNews, είναι το γεγονός ότι η Ελεγκτική Υπηρεσία, προειδοποίησε εδώ και καιρό τους αρμοδίους για τη μεγάλη καθυστέρηση αλλά την αγνόησαν.

Ο Εκπρόσωπος Τύπου της Ελεγκτικής Υπηρεσίας κ. Μάριος Πετρίδης, μιλώντας για το θέμα στην OffsiteNews, υπογράμμισε ότι η Ελεγκτική Υπηρεσία, θεωρεί σχεδόν αδύνατο να ολοκληρωθεί έγκαιρα το έργο στο Σπύρος Κυπριανού ενώ καλεί τους αρμοδίους είτε να ενημερώσουν από τώρα την FIBA ότι δεν μπορούμε να φιλοξενήσουμε τη διοργάνωση είτε να προχωρήσουν με το έργο της αναβάθμισης του Σπύρος Κυπριανού έχοντας υπόψη όμως τον σοβαρό κίνδυνο να μην προλάβουμε και να γίνουμε διεθνώς ρεζίλι, ξοδεύοντας μάλιστα και ένα πολύ μεγάλο ποσό. Παράλληλα η Ελεγκτική κάνει αναφορά και στο θέμα της εναλλακτικής επιλογής, σημειώνοντας όμως ότι θα πρέπει να γίνουν οι απαιτούμενες μελέτες. Η Ελεγκτική Επιστολή θα στείλει σχετική επιστολή για το θέμα στους εμπλεκόμενους την ερχόμενη Δευτέρα. 

Πιο συγκεκριμένα ο κ. Πετρίδης, μιλώντας για το θέμα στην offsitenews ανέφερε: 

«Μετά από καθυστέρηση της τάξης των δύο ετών για να ενεργοποιηθούν ο ΚΟΑ και στη συνέχεια το Τμήμα Δημοσίων Έργων, προκηρύχθηκε με πολύ μεγάλη καθυστέρηση ένας διαγωνισμός για σύμβαση, η ολοκλήρωση της οποίας ήταν ουσιαστικά χρονικά ανέφικτη να ολοκληρωθεί.  Το υποδείξαμε γραπτώς αλλά δεν λάβαμε οποιαδήποτε απάντηση. Ο διαγωνισμός εκκρεμεί ενώπιον του αρμόδιου Συμβουλίου Προσφορών και ως εκ τούτου δεν θα σχολιάσουμε την εν εξελίξει διαδικασία. Οι τιμές όμως δημοσιεύονται και είναι γνωστό πως οι προσφορές είναι της τάξης του 50% πάνω από την εκτίμηση. Τούτο προφανώς σχετίζεται τόσο με το γεγονός ότι οι εργολάβοι έχουν αντιληφθεί τη δυσχερή θέση στην οποία έχει βρεθεί η Δημοκρατία, όσο και επειδή θα αναμένεται να εργάζονται σε σύστημα πολλαπλών βαρδιών για να μπορέσουν, αν τα καταφέρουν, να ολοκληρώσουν το έργο.

Η ακύρωση του διαγωνισμού και η επαναπροκήρυξη του, καθιστά τον στόχο ολοκλήρωσης του έργου ακόμη πιο αμφίβολο, σχεδόν αδύνατο.

Η Υπηρεσία μας την Δευτέρα, μετά την απόφαση του Συμβουλίου Προσφορών, θα αποστείλει στις αρμόδιες υπηρεσίες, Τμήμα Δημοσίων Έργων και ΚΟΑ, σχετική επιστολή με την οποία θα τους καλούμε να αξιολογήσουν εκ νέου τα δεδομένα και να επιλέξουν μεταξύ μίας εκ των δύο επιλογών. Είτε θα ακυρώσουν από τώρα εντελώς το έργο και να παραδεχτούν στους διοργανωτές ότι το κράτος μας απέτυχε παταγωδώς να εκπληρώσει μια διεθνή δέσμευσή του λόγω της αναποτελεσματικότητας του, είτε θα επιμένουν στην προώθηση του έργου με κίνδυνο να ξοδευτεί ένα τόσο μεγάλο ποσό, χωρίς τελικά να υλοποιήσουμε την διοργάνωση. Άρα θα έχουμε γίνει και διεθνώς  ρεζίλι και θα έχουμε ρίξει στον κάλαθο αρκετά εκατομμύρια. Κάποιος θα πει ότι θα μας μείνει το γήπεδο για το μέλλον. Αυτό δεν ισχύει. Ένα γήπεδο που θα έπρεπε να στοιχίσει €10εκ. θα το έχουμε πληρώσει €15εκ. ή περισσότερα, επειδή κάποιοι ολιγώρησαν. Τα €5εκ. θα είναι καθαρή απώλεια.

Θα μπορούσαν ενδεχομένως να εξεταστούν και εναλλακτικές επιλογές. Θα πρέπει όμως να ληφθεί υπόψη ότι είναι σχεδόν Απρίλιος 2024 και οποιαδήποτε άλλη επιλογή προϋποθέτει ότι πρέπει να γίνουν οι ανάλογες μελέτες. Ο χρόνος ουσιαστικά έχει ήδη εξαντληθεί. Σε κάθε περίπτωση η θέση  μας είναι ότι θα πρέπει να αναζητηθούν ευθύνες».

Snipers: Να αλλάξει το συντομότερο ο σχεδιασμός - Μένουν χωρίς προπονήσεις αθλητές και παιδιά - Η εναλλακτική του «Ελευθερία» και το ρεζίλεμα διεθνώς

Με το θέμα ασχολήθηκαν στην εκπομπή Snipers και οι δημοσιογράφοι Παναγιώτης Τσαγγάρης και Ανδρέας Παράσχος. 

Σχολιάστηκε κατ’ αρχάς το ψηλό κόστος του αρχικού προϋπολογισμού του έργου που όπως προαναφέραμε ανέρχεται στα 11 εκατ. Ευρώ. Χαρακτηριστικά αναφέρθηκε ότι ίσως χτίζεις καινούργιο γήπεδο με τα €11 εκατ. αφού είναι είναι τεράστιο ποσό. Πόσο μάλλον τα €16 εκατ. που εκτοξεύτηκαν οι προσφορές που υποβλήθηκαν. 

Π. Τσαγγάρης και Α. Παράσχος υπογράμμισαν ότι, ενώ μιλάμε για 11 και 16 εκατ. ευρώ για το Σπύρος Κυπριανού, η Κύπρος θα μπορούσε να διοργανώσει το Eurobasket δαπανώντας 3 εκατ. για το θεμα του σταδίου , με αναβάθμιση του ‘’Ελευθερία’’ στη Λευκωσία. 

Διερωτηθηκαν μάλιστα γιατί οι αρμόδιοι δεν εξετάζουν αυτή την εναλλακτική επιλογή που μπορεί να λύσει το πρόβλημα με πολύ χαμηλότερο μάλιστα κόστος. Και αυτό όχι γιατί η διοργάνωση πρέπει να γίνει στη Λευκωσία, αλλά τη δεδομένη στιγμή αυτό βολεύει. Αφού μπορεί να γίνει η διοργάνωση με 3 εκατομμύρια ευρώ, γιατί να δαπανηθουν 11 ή και 16 εκατ. 

Όπως τονίστηκε, τα 11 εκατομμύρια ευρώ, είναι το μεγαλύτερο ποσό που θα δοθεί για μία κατασκευή, για ένα αθλητικό Κέντρο, μετά το στάδιο Άλφα μέγα στη Λεμεσό που στοίχισε 40 εκατ. ευρώ. 

Σημείωσαν ότι οι αποφάσεις αυτές πάρθηκαν από την προηγούμενη Κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη, ότι και αν σημαίνει αυτό για την επιλογή της Λεμεσού. Οι λόγοι και προυποθέσεις που επικαλέστηκαν για τη Λεμεσό, είναι αστείες όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά. Μεταξύ άλλων λέχθηκε ότι δήθεν η Λεμεσός είναι η μοναδική πόλη που μπορεί να φιλοξενήσει όλους τους αθλητές. Φυσικά αυτό δεν ισχύει όπως σχολιάστηκε στo Snipers, αφού οι αποστάσεις της Λευκωσίας από Λάρνακα και Λεμεσό είναι πολύ μικρές και δεν τίθεται θέμα. Θα μπορούσαν δηλαδή να διαμένουν οι αθλητές σε Λάρνακα ή Λεμεσό και να αγωνίζονται στη Λευκωσία. Τέθηκε μάλιστα ως παράδειγμα η απόσταση του ΟΑΚΑ από το κέντρο της Αθήνας. 

Χωρίς χώρο για προπόνηση εκατοντάδες παιδιά και αθλητές

Αναφέρθηκαν επίσης και σε ένα ακόμα πρόβλημα που προκύπτει με το Σπύρος Κυπριανού  και συζητείται έντονα στη Λεμεσό, αφού εκατοντάδες παιδιά και αθλητές θα μείνουν χωρίς χώρο προπόνησης, ενόσω στο Σπύρος Κυπριανού θα γίνονται έργα. Το θέμα μάλιστα συζητήθηκε την Τετάρτη στη Βουλή. Αθλητικές ομοσπονδίες, ομάδες και γενικά αθλητές που χρησιμοποιούν το Σπύρος Κυπριανού, ενημερώθηκαν ότι πρέπει να βρουν αλλού χώρο για να προπονούνται. Το πρόβλημα που προκύπτει φυσικά είναι ότι δεν υπάρχει πουθενά άλλος χώρος στη Λεμεσό. ΚΟΑ και Υπουργείο Παιδείας για την ώρα δεν κάνουν καμία ενέργεια για να τους βοηθήσουν. Αντ’ αυτού τους εισηγήθηκαν να μετακομίσουν στον Αγρό! Όπως αναφέρθηκε, με ένα μικρό κονδύλι, θα μπορούσε να κατασκευαστεί μια λυόμενη αίθουσα π.χ. στο Τσίρειο που είναι σχεδόν σε αχρησία, για να λυθεί το πρόβλημα, αλλά για την ώρα οι αρμόδιοι αφήνουν στο δρόμο εκατοντάδες παιδιά και αθλητές. 

>>> Διαβάστε επίσης: Ψάχνουν στάδιο για προπονήσεις χιλιάδες παιδιά λόγω αναβάθμισης του Σπύρος Κυπριανού

Εν κατακλείδι τονίστηκε ότι η Κυβέρνηση αφού εξετάσει ποιος πήρε την απόφαση να γίνει η διοργάνωση στη Λεμεσό, θα πρέπει να αλλάξει το συντομότερο τον σχεδιασμό για να προλάβουμε τα χρονοδιαγραμματα, αφού αν δεν προλάβουμε θα γίνουμε ρεζίλι διεθνώς. 

Μουζουρίδης - Πρόεδρος ΚΟΚ: Καθυστέρηση 1,5 με 2 μήνες - Θα είμαστε όμως πανέτοιμοι

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης Ανδρέας Μουζουρίζης μιλώντας στο kerkida.net παραδέχτηκε ότι τα χρονοδιαγράμματα είναι όντως στενά. «Δεν πρόκειται να κρυφτώ πίσω από το δάκτυλο μου», όπως είπε χαρακτηριστικά, εκφράζοντας όμως την βεβαιότητα ότι θα προλάβουν τα χρονοδιαγράμματα. «Δεν ανησυχώ γιατί βλέπω από κοντά την ενέργεια και τις ώρες που δουλεύουν οι λειτουργοί των Δημοσίων Έργων. Υπολογίζω ότι θα έχουμε μία καθυστέρηση γύρω στον 1,5 με 2 μήνες. Θα ειμαστε πανέτοιμοι να φιλοξενήσουμε τη διοργάνωση».

Ιωάννου - Πρόεδρος ΚΟΑ: Ανησυχητικό αλλά ελπίζω ότι θα παραδοθεί εγκαίρως το έργο

Ο Πρόεδρος του ΚΟΑ Γιάννος Ιωάννου, μιλώντας στο kerkida.net τόνισε ότι η εξέλιξη κάτι ανησυχητική αλλά ελπίζω ότι όλα θα πάνε καλά και θα τηρηθούν οι προβλεπόμενες ημερομηνίες για να παραδοθεί το έργο εγκαίρως και να γίνει η διοργάνωση χωρίς πρόβλημα. 

Δείτε πιο κάτω την εκπομπή Snipers και όσα λέχθηκαν στην αρχή της εκπομπής για το θέμα του Eurobasket 2025 και του Σπύρος Κυπριανού:

Σωτήρης Νικηφόρου

0
Home