Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Ιστορική διαφορά για ΝΔ - Ανώμαλη προσγείωση ΣΥΡΙΖΑ - Ενίσχυση δυνάμεων Ακροδεξιάς

Offsite Team
- 25.06.2023

Ιστορική διαφορά για ΝΔ - Ανώμαλη προσγείωση ΣΥΡΙΖΑ - Ενίσχυση δυνάμεων Ακροδεξιάς

Τα ποσοστά, οι έδρες, οι Σπαρτιάτες, τα ονόματα για το νέο Υπουργικό και η επόμενη μέρα των εκλογών

Η ασφαλής αυτοδυναμία της ΝΔ και η ισχυρή εντολή στον Κυριάκο Μητσοτάκη να σχηματίσει κυβέρνηση τετραετίας είναι το βασικό συμπέρασμα που εξάγεται από τη μεγάλη εικόνα του εκλογικού αποτελέσματος της 25ης Ιουνίου, το οποίο, κατά τα λοιπά, οδηγεί σε μεγαλύτερο κατακερματισμό του πολιτικού σκηνικού και σε ενίσχυση των δυνάμεων της Ακροδεξιάς. 

>>> ΕΔΩ όλες οι εξελίξεις για τις εκλογές στην Ελλάδα

Επαναλαμβάνοντας ουσιαστικά την θριαμβευτική επίδοση του περασμένου Μαΐου, ο κ. Μητσοτάκης επιβεβαίωσε την πρωτοκαθεδρία του στον χώρο της Κεντροδεξιάς, καθώς το κόμμα του απέσπασε ιστορικό προβάδισμα έχοντας τη μεγαλύτερη διαφορά που ποτέ ο νικητής των εκλογών από τη δεύτερη σε κατάταξη πολιτική δύναμη. 

>>> Μητσοτάκης: Σκληρή δουλειά, δεν θα ανεχθώ έπαρση και αλαζονεία

Με ποσοστό 40.50%, κοντά σε αυτό της περασμένης κάλπης και παρά τη μεγάλη αύξηση της αποχής, που έφερε η προεξόφληση της γαλάζιας επικράτησης, η ΝΔ θα διαθέτει στη νέα Βουλή άνετη αυτοδυναμία που είναι εφάμιλλη με αυτή που κυβέρνησε από το 2019 έως το 2024, αφού εκλέγει 158 βουλευτές.

Μεγάλος ηττημένος και από την επαναληπτική κάλπη βγαίνει ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος είδε τα ποσοστά του κόμματός του να καταρρέουν για δεύτερη συνεχή φορά και από το 31,5% που είχε πριν από τέσσερα χρόνια προσγειώνεται ανώμαλα κάτω από 18%.

>>> Τσίπρας: Θέτω τον εαυτό μου στην κρίση των μελών του ΣΥΡΙΖΑ

Νέα κέρδη, στον αντίποδα, εξασφαλίζουν το ΠΑΣΟΚ, το οποίο μείωσε σημαντικά τη διαφορά που το χώριζε από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά το ΚΚΕ.

Σημαντική παρουσία στη νέα Βουλή αποκτούν οι εμφανιζόμενες ως αντισυστημικές δυνάμεις της Ακροδεξιάς που θα εκφράζονται, πλέον, από τους «Σπαρτιάτες», που οφείλουν την ύπαρξή τους στη στήριξη του Ηλία Κασιδιάρη, την Ελληνική Λύση και τη Νίκη. Ενδιαφέρον παρουσιάζει τέλος, η οριακή επιβίωση της Πλεύσης Ελευθερίας και την είσοδο στη νέα Βουλή της Ζωής Κωνσταντοπούλου. Εκτός Βουλής έμεινε το ΜεΡΑ25 του Βαρουφάκη. 

>>> Ποιο είναι το κόμμα Σπαρτιάτες που μπαίνει Βουλή με τη στήριξη Κασιδιάρη

Επίσημα αποτελέσματα με καταμετρημένο το 98%: 

Τα αποτελέσματα κατά το Υπουργείο Εσωτερικών

  • ΝΔ: 40,56
  • ΣΥΡΙΖΑ: 17,83
  • ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ: 11,86
  • ΚΚΕ: 7,67
  • Σπαρτιάτες: 4,68
  • Ελληνική Λύση: 4,45
  • ΝΙΚΗ: 3,7
  • Πλεύση Ελευθερίας: 3,17

Σε επίπεδο εδρών τα ποσοστά «μεταφράζονται» ως εξής - Τα 8 κόμματα της νέας Βουλής: 

  • Νέα Δημοκρατία 158
  • ΣΥΡΙΖΑ 47
  • ΠΑΣΟΚ 32
  • ΚΚΕ 20
  • Σπαρτιάτες 13
  • Ελληνική Λύση 12
  • Κόμμα Νίκη 10
  • Πλεύση Ελευθερίας: 8

Όλα τα ονόματα και οι πληροφορίες για τη νέα κυβέρνηση Μητσοτάκη

Η σαρωτική νίκη της ΝΔ φέρνει και ευρείες ανακατατάξεις στο κυβερνητικό σχήμα, στο πνεύμα του περίφημου rotation που έχει προαναγγείλει και προεκλογικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στο σχήμα εντός του Μαξίμου φαίνεται πως θα υπάρχει μια ισχυρή τριανδρία: ο Γιάννης Μπρατάκος ως επικεφαλής του πρωθυπουργικού γραφείου, ως υπουργός Επικρατείας ο Σταύρος Παπασταύρου και ως υπουργός Επικρατείας για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου ο Άκης Σκέρτσος.

Φαβορί για κυβερνητικός εκπρόσωπος, ακόμα και αν δεν είναι υπουργός, θεωρείται ο γραμματέας της ΝΔ Παύλος Μαρινάκης. Υπουργός Επικρατείας με αρμοδιότητες το κοινοβουλευτικό έργο ακούγεται έντονα ότι θα αναλάβει ο Μάκης Βορίδης.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Λευτέρης Αυγενάκης οδεύει προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ενώ ο Κώστας Σκρέκας φαίνεται πως θα αναλάβει το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων με υφυπουργό τον Κωνσταντίνο Κυρανάκη. 

Στο υπουργείο Εσωτερικών, ακούγεται έντονα η Νίκη Κεραμέως και ο Θεόδωρος Λιβάνιος ως αναπληρωτής υπουργός. Για το υπουργείο Εξωτερικών πιθανότερη φαίνεται η τοποθέτηση του Γιώργου Γεραπετρίτη, ενώ ως αναπληρώτρια ακούγεται η Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, πρέσβης στις ΗΠΑ. Για το υπουργείο ως υφυπουργός «παίζει» έντονα και ο βουλευτής Σερρών Τάσος Χατζηβασιλείου.

Στο υπουργείο Άμυνας μάλλον πάει ο Νίκος Δένδιας, ενώ στο Πεντάγωνο παραμένει και ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Στα υπουργεία του οικονομικού κύκλου, ο Κωστής Χατζηδάκης προορίζεται για το υπουργείο Οικονομικών, ενώ ο Νίκος Παπαθανάσης ακούγεται έντονα για αναπληρωτής του, με ενισχυμένης αρμοδιότητες για τα χρηματοδοτικά εργαλεία.

Στο υπουργείο Ανάπτυξης το πρόσωπο που έχει επιλεγεί δεν έχει προκύψει ακόμα, ενώ για το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος ακούγεται έντονα ο Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Για το υπουργείο Εργασίας ως φαβορί προβάλλει ο Άδωνις Γεωργιάδης, με υφυπουργούς τον βουλευτή Βασίλη Σπανάκη και τον μέχρι πρότινος υφυπουργό Πανό Τσακλόγλου. Στο υπουργείο Υποδομών, φαίνεται να πηγαίνει ο Χρήστος Σταϊκούρας και για υφυπουργός του ακούγεται η βουλευτής Αχαϊας Χριστίνα Αλεξοπούλου.

Για το υπουργείο Υγείας, έντονα ακούγεται το όνομα του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη που επιστρέφει στο κυβερνητικό σχήμα με ειδική αποστολή, ενώ σε αυτό το υπουργείο αναμένεται να αξιοποιηθούν η επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας της ΝΔ Ειρήνη Αγαπηδάκη και ο Μάριος Θεμιστοκλέους.

Για το υπουργείο Παιδείας ακούγεται ο Κυριάκος Πιερρρακάκης, με αναπληρωτή υπουργό Αθλητισμού τον Γιάννη Οικονόμου. Σε θέσεις υφυπουργών ακούγονται έντονα ο Δημήτρης Καιρίδης και η Δόμνα Μιχαηλίδου.

Για το νεοσύστατο υπουργείο Οικογένειας και Δημογραφικής Πολιτικής ως «φαβορί» προβάλλει η Σοφία Ζαχαράκη, ενώ μπορεί να αξιοποιηθεί και ο βουλευτής Επικρατείας Γιώργος Σταμάτης.

Για το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ακούγεται το όνομα του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, ενώ για το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης όλοι συζητούν το όνομα του δημάρχου Τρικκαίων Δημήτρη Παπαστεργίου, ενδεχομένως με υφυπουργό τον Κωνσταντίνο Κυρανάκη.

Για το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, στο pool επιλογών του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν το όνομα του Βασίλη Κικίλια, αλλά και αυτό του Τάκη Θεοδωρικάκου, με τον δεύτερο να ακούγεται και για το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου. Εντός του κύκλου του ΚΥΣΕΑ φαίνεται πως παραμένει ο Νότης Μηταράκης, ο οποίος φαντάζει ανοιχτό να μετακινηθεί στο υπουργείο Ναυτιλίας.

Για το υπουργείο Τουρισμού, ακούγεται έντονα το όνομα της Όλγας Κεφαλογιάννη, με υφυπουργό την Έλενα Ράπτη, ενώ για το υπουργείο Δικαιοσύνης συζητείται το όνομα του πρώην υπουργού των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Φλωρίδη. «Άγνωστος Χ» είναι ακόμα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, με το όνομα του Κώστα Τσιάρα να έχει ακουστεί για το εν λόγω χαρτοφυλάκιο, ενώ η μόνη που ενδεχομένως να μην πέσει θύμα του rotation είναι η μέχρι πρότινος υπουργός Πολιτισμού Λινά Μενδώνη.

Κανείς, βεβαίως, δεν αποκλείει και άλλες εκπλήξεις, καθώς οι συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη τηρούν τα ονόματα του υπουργικού ως επτασφράγιστο μυστικό. Σε κάθε περίπτωση, η ανακοίνωση αναμένεται να γίνει αύριο προς το απόγευμα, από τον νέο κυβερνητικό εκπρόσωπο, ώστε η ορκωμοσία των μελών του υπουργικού να γίνει το πρωί της Τρίτης και το υπουργικό να συνεδριάσει το πρωί της Τετάρτης.

Τα βήματα μετά τις εκλογές

Με την παράδοση των επισήμων εκλογικών αποτελεσμάτων, από τον Πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, και την ορκωμοσία του επανεκλεγέντος πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, αρχίζει αύριο Δευτέρα, 26 Ιουνίου, η πρώτη φάση της μετεκλογικής περιόδου. Βασικοί σταθμοί της, η ανακοίνωση της σύνθεσης της νέας κυβέρνηση (αργότερα αύριο Δευτέρα) και η ορκωμοσία των “300” (την επόμενη Δευτέρα, 3 Ιουλίου), και τελικός σταθμός, η ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων και η παροχή ψήφου εμπιστοσύνης της Βουλής προς τη νέα κυβέρνηση, μερικές ημέρες αργότερα.

Στις 9 αύριο το πρωί, η υπηρεσιακή υπουργός Εσωτερικών Καλλιόπη Σπανού θα μεταβεί στο Μέγαρο της Βουλής όπου θα επιδώσει τον πίνακα με τα επίσημα εκλογικά αποτελέσματα της 25ης Ιουνίου, στον Πρόεδρο του κοινοβουλίου, Κωνσταντίνο Τασούλα. Αυτός, με τη σειρά του, θα μεταβεί στην Ηρώδου Αττικού προκειμένου να ενημερώσει σχετικώς, την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Ακολούθως, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα επικοινωνήσει με τον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη, ως αρχηγό του κόμματος που διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στη νέα Βουλή, προκειμένου να τον διορίσει πρωθυπουργό και να του αναθέσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, σύμφωνα με το άρθρο 37 παρ. 2 του Συντάγματος.

Στις 11:00 αύριο Δευτέρα, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο όπου θα παραλάβει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Δυο ώρες αργότερα, στις 13:00 θα γίνει και η ορκωμοσία του Κυριάκου Μητσοτάκη ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας στο Προεδρικό Μέγαρο.

Την ερχόμενη Δευτέρα 3 Ιουλίου, στις 11 το πρωί, θα πραγματοποιηθεί η ορκωμοσία των βουλευτών που εξελέγησαν στις πρόσφατες εκλογές, και την επόμενη ημέρα, Τρίτη, 4 Ιουλίου η ολομέλεια της Κ΄ (εικοστής) Κοινοβουλευτικής Περιόδου Προεδρευομένης Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας θα συνέλθει για την εκλογή του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, την εκλογή των αντιπροέδρων του σώματος καθώς και των γραμματέων και κοσμητόρων του κοινοβουλίου.

Η πρώτη, αυτή, φάση της νέας τετραετίας, θα ολοκληρωθεί με την ανάγνωση των Προγραμματικών Δηλώσεων της κυβέρνησης και την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα (άρθρο 84) και τον Κανονισμό της Βουλής (άρθρο 141) η κυβέρνηση οφείλει, μέσα σε δεκαπέντε ημέρες από την ορκωμοσία του πρωθυπουργού, να εμφανιστεί στη Βουλή και να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης, μετά τη συζήτηση των προγραμματικών της δηλώσεων. Η τριήμερη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης αναμένεται να διεξαχθεί μερικές ημέρες μετά την ορκωμοσία των βουλευτών και την εκλογή του προεδρείου της Βουλής, και θα κορυφωθεί τα μεσάνυχτα της τρίτης ημέρας συζήτησης, με την ψηφοφορία για την πρόταση εμπιστοσύνης προς τη νέα κυβέρνηση.

protothema.gr

Home