Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Το προεκλογικό πρόγραμμα του Προέδρου Ν. Χριστοδουλίδη και ο πρώτος χρόνος διακυβέρνησης

Offsite Team
- 05.02.2024

Το προεκλογικό πρόγραμμα του Προέδρου Ν. Χριστοδουλίδη και ο πρώτος χρόνος διακυβέρνησης

ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ ΠΟΓΙΑΤΖΗ*

Διανύουμε προς την ολοκλήρωση του πρώτου χρόνου διακυβέρνησης του Νίκου Χριστοδουλίδη ο οποίος τόνισε πολλάκις πως το πρόγραμμα διακυβέρνησης που παρουσίασε προεκλογικά θα είναι το συμβόλαιό του με την κοινωνία. Ένα πρόγραμμα που όποιος το μελετήσει θα είναι σε θέση να αντιληφθεί το πως κυβερνά ο Πρόεδρος και οι συνεργάτες του.

Ο ίδιος τόνισε πολλές φορές ότι ως Πρόεδρος θα ενεργούσε για το καλό όλης της κοινωνίας των πολιτών, ανεξαρτήτως κομματικών πεποιθήσεων. Η σύσταση του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου ήρθε να επιβεβαιώσει τα λεγόμενά του καθώς είναι η πρώτη φορά που ο πολίτης έχει την ευκαιρία, εύκολα και γρήγορα, να δηλώσει το ενδιαφέρον του για μια θέση στους ημικρατικούς οργανισμούς. Είναι η πρώτη φορά που πολίτες χωρίς κομματική ταυτότητα επιλέχθηκαν βάση των επαγγελματικών και ακαδημαϊκών τους προσόντων. Δεν είναι τυχαίο που του ασκήθηκε κριτική (ακόμη και από τα κόμματα της συμπολίτευσης) αφού αυτή η κυβέρνηση δεν ακολούθησε την πεπατημένη σε σχέση με τους ημικρατικούς οργανισμούς.

 

Στην εσωτερική διακυβέρνηση αυτούς τους πρώτους 10 μήνες έχουν γίνει πολλά. Ενδεικτικά κάποια από αυτά είναι η θέσπιση εθνικού κατώτατου μισθού στα 1000 ευρώ, η ρύθμιση ΑΤΑ, φωτοβολταικά για όλους, το πρόγραμμα κτίΖΩ , η στήριξη νοικοκυριών με πακέτο μέτρων ύψους 196 εκατομμυριων ευρώ, τα μετρήσιμα αποτελέσματα στο μεταναστευτικό με ποσοστό αναχωρήσεων 66% μεγαλύτερο από το 2022, η απαλλαγή ΦΠΑ από τρόφιμα και βασικά είδη πρώτης ανάγκης, η δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας για το ταμείο αλληλεγγύης, η δημιουργία Κάρτας Πολιτισμού για τους νέους, η προώθηση νέου συστήματος αξιολόγησης μαθητών και κατάργηση των τετραμήνων, η επαναλειτουργία του δασικού κολλεγίου και η ενίσχυση πτητικών μέσων δασοπυρόσβεσης.  

Πρώτιστο μέλημα όμως του Νίκου Χριστοδουλίδη, όπως ο ίδιος έχει δηλώσει, είναι το κυπριακό. Και έχει ιδιαίτερη σημασία η πρώτη πρόταση που θα διαβάσει κανείς στο προεκλογικό του πρόγραμμα: “Το Κυπριακό πρόβλημα είναι πρωτίστως πρόβλημα εισβολής και κατοχής”. Αυτό δήλωσε και πρόσφατα στην παρουσία του στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Στραμβούργο, όπου με έντονο ύφος απάντησε ότι η απομόνωση των Τουρκοκυπρίων οφείλεται απόλυτα και μόνο στην εισβολή και την συνεχιζόμενη για πενήντα χρόνια κατοχή από τους Τούρκους.  

Ύψιστης σημασίας είναι η ενίσχυση των καλών σχέσων Αθηνών – Λευκωσίας. Η πραγματοποίηση της 1ης Διακυβερνητικής Συνόδου Ελλάδας – Κύπρου είναι ενδεικτική του άρρηκτου δεσμού των δύο χωρών και αποτελεί το κατάλληλο πλαίσιο για την περαιτέρω ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου. Μέσα από την μελέτη του βιβλίου του Νίκου Χριστοδουλιδη “Οι σχέσεις Αθηνών – Λευκωσίας και το Κυπριακό 1977-1988” μπορεί κανείς να διακρίνει το πόσο σημαντικές θεωρεί ο Πρόεδρος τις σχέσεις Αθηνών – Λευκωσίας καθώς και την κοινή, σταθερή γραμμή που πρέπει να ακολουθείται για το κυπριακό.

Η Κυπριακή Δημοκρατία ως κράτος μέλος της Ευρωπαικής Ένωσης, μπορεί και πρέπει να εδραιωθεί ως ισχυρός έταιρος στην Ευρώπη και όχι μόνο. Αυτό σημειώνεται στο προεκλογικό πρόγραμμα και είναι για αυτό το λόγο που ο Πρόεδρος αμέσως μετά την εκλογή του, μαζί με τους συνεργάτες του  πραγματοποίησε συναντήσεις σε διάφορα επίπεδα με άλλα κράτη μέσα από τις οποίες άρχισαν να κτίζονται ή και να ενισχύονται επικοδομητικές σχέσεις εμπιστοσύνης. Η σταθερή, διπλωματική κινητικότητα στο εξωτερικό έφερε αποτελέσματα, βλέπε επίσκεψη ειδικής απεσταλμένης του Γ.Γ. του ΟΗΕ, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ.

Ο Πρόεδρος στο προεκλογικό του πρόγραμμα καθιστά προτεραιότητα την ενίσχυση αποτρεπτικής ισχύος και την αμυντική θωράκινση της χώρας, κάτι το οποίο εξέφρασε και σε πρόσφατη εκδήλωση του Συνδέσμου Αξιωματικών Κυπριακού Στρατού όταν μεταξύ άλλων είπε “Δεν μπορείς να έχεις μια ισχυρή αξιόπιστη εξωτερική πολιτική αν αυτή δεν συνοδεύεται απο μια ισχυρή αποτρεπτική ισχύ”.  Πολιτικές προς αυτή την κατεύθυνση είναι η διάθεση του 2% του ΑΕΠ για εξοπλιστικά προγράμματα, η άρση του αμερικανικού εμπάργκο πώλησης όπλων προς την Κύπρο κάτι που αντανακλάτε στο επίπεδο σχέσεων των δύο χωρών. Πρόσφατα υπογράφθηκε μεταξύ της Εθνικής Φρουράς και των Ενόπλων Δυνάμεων των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής το Πρόγραμμα Διμερούς Αμυντικής Συνεργασίας για το έτος 2024, το οποίο περιλαμβάνει αριθμό δράσεων τόσο στην Κύπρο όσο και στις ΗΠΑ. Η Κύπρος μεταξύ άλλων έχει συνομολογήσει διμερείς συμφωνίες και Μνημόνια Συναντίληψης Αμυντικής Συνεργασίας με διάφορες χώρες και πραγματοποιούνται κοινές ασκήσεις, ανταλλαγές επισκέψεων αξιωματούχων των Υπουργείων Άμυνας και των Ενόπλων Δυνάμεων.

Τα πιο πάνω είναι μερικές από τις δράσεις της σημερινής κυβέρνησης. Μιας κυβέρνησης χωρίς την υποστήριξη κομματικού μηχανισμού, χωρίς πλειοψηφία στην βουλή με κύριο μέλημα όμως την επίτευξη των όσων προεκλογικά είχαν εξαγγελθεί. Και παραμένει σταθερή στα όσα προεκλογικά είχε εξαγγείλει, εξ ου και η πρόσφατη ετήσια παρουσίαση του νομοθετικού προγράμματος για το 2024 που προτίθεται να προωθήσει η εκτελεστική εξουσία. Όταν ο σκοπός είναι το κοινό καλό τότε η πλειοψηφία της βουλής δεν μπορεί παρά να υπερψηφίζει.  

Έχουν γίνει λάθη από την κυβέρνηση; Σαφώς και ναι. Αλλά δεν έχουν όλα τα λάθη την ίδια βαρύτητα. Και είναι γενικά παραδεκτό ότι ο “πόλεμος” που ασκείται στην σημερινή κυβέρνηση είναι μάλλον ο εντονότερος που έχουμε δει ποτέ απέναντι σε μια καινούργια κυβέρνηση. Ένας “πόλεμος” ο οποίος προέρχεται τόσο από τα κόμματα όσο και από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Και είναι αναμενόμενο θα μπορούσε κανείς να πεί, αφού για πρώτη φορά τα δυο μεγαλύτερα κόμματα βρίσκονται στην αντιπολίτευση. Σημασία έχει όμως η όποια κριτική να έχει γνώμονα πάντα το καλό του τόπου και όχι να γίνεται χάριν εσωτερικής κατανάλωσης εξυπηρετώντας ενίοτε προσωπικά συμφέροντα, μισαλλοδοξίες και εγωισμούς. 

*Πτυχιούχος Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων

0
Home