Λουμπάγκο – Τώρα υπάρχει τρόπος για να μην σας ταλαιπωρεί

 
FUT_Hot_Cold-Packs_02070 Το λουμπάγκο ή αλλιώς οξεία οσφυαλγία, είναι μια συχνή και επώδυνη ενόχληση στην περιοχή της μέσης που θα αντιμετωπίσουν κάποια στιγμή 7 στους 10 ανθρώπους. Με αυτό τον τρόπο πληρώνουμε ως ανθρώπινο είδος την δυνατότητά μας να μπορούμε να στεκόμαστε στα δύο μας πόδια, καθώς η όρθια στάση που έχουμε καταπονεί το μυοσκελετικό μας σύστημα.Ο πόνος είναι το κύριο σύμπτωμα του λουμπάγκο και εντοπίζεται στην περιοχή της οσφυικής μοίρας της σπονδυλική στήλης αλλά και της πλάτης γενικότερα.

Τα αίτια πολλά. Μπορεί να οφείλεται σε μυϊκό πιάσιμο, λόγω κακής στάσης ή απότομης κίνησης, σήκωμα μεγάλου βάρους αλλά και σε σοβαρότερα αίτια που έχουν να κάνουν με τη νεύρα, τη σπονδυλική στήλη, τους συνδέσμους και τους αρθρικούς θυλάκους. Ή μπορεί να αποτελεί κύριο σύμπτωμα κάποιας σοβαρής πάθησης των σπλάχνων.

Σε περίπτωση που έρθει και η δική σας σειρά να πάθετε ένα λουμπάγκο αντιμετωπίστε το ως εξής: Ξαπλώσετε σε ένα κρεβάτι σε θέση που δεν σας προκαλεί πόνο, κατά προτίμηση ανάσκελα και τοποθετείστε ένα μαξιλάρι κάτω από τα γόνατα. Τα ζεστά επιθέματα (Futuro™ cold/hot therapy), η ξεκούραση, παυσίπονα και τα αντιφλεγμονώδη ή μυοχαλαρωτικά φάρμακα (από το στόμα ή ενδομυϊκά) είναι οι πρώτες βασικές οδηγίες που θα πρέπει να ακολουθήσετε, εφόσον συμβουλευτείτε πρώτα έναν γιατρό.

 

Η κρίση οξείας οσφυαλγίας συνήθως παρέρχεται μετά 4-5 ημέρες βαθμιαία. Τότε σταδιακά θα πρέπει να αρχίσετε να έχετε κάποιου είδους ελαφριάς δραστηριότητα με τη χρήση πάντα μιας ζώνης οσφύος (Futuro™ Ορθοπεδική Ζώνη Μέσης), τόση όση επιτρέπει ο πόνος, καθώς έχει αποδειχθεί ότι με αυτόν τον τρόπο η θεραπεία είναι ταχύτερη.

Στη συνέχεια, ασκήσεις για τους κοιλιακούς και τους ραχιαίους θα συμβάλουν στην μυϊκή ενδυνάμωση του κορμού και θα μειώσουν τόσο την ένταση, όσο και την συχνότητα των επεισοδίων οσφυαλγίας. το ίδιο και η εκπαίδευση στη σωστή στάση που θα πρέπει να έχει το σώμα μας σε κάθε μας δραστηριότητα, εργασία, άσκηση κτλ.

Επαναλαμβανόμενες κρίσεις οξείας οσφυαλγίας συνήθως μαρτυρούν την ύπαρξη κάποια σοβαρής πάθησης, γι’ αυτό και δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται με επιπολαιότητα και αυτοδιαγνώσεις. Ένας ειδικός σε τέτοια θέματα γιατρός είναι ο μόνος που μπορεί με τις κατάλληλες εξετάσεις να κάνει τη σωστή διάγνωση.

zoni mesis
  FUTURO logo 2    

Related