Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Ψυχροπολεμική παρτίδα «πόκερ» του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία

Offsite Team
- 22.01.2022

Ψυχροπολεμική παρτίδα «πόκερ» του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία

Η Μόσχα απαιτεί να γίνει σεβαστή η συμπεφωνημένη έκβαση του Ψυχρού Πολέμο

Υπό «ομηρία» κρατά ο Βλαντιμίρ Πούτιν την Ουκρανία σε ένα σκληρό παιχνίδι «πόκερ» με τη Δύση προς ανάκτηση της σοβιετικής σφαίρας επιρροής στην Ανατολική Ευρώπη, με ορατό πλέον τον κίνδυνο στρατιωτικής ανάφλεξης ανά πάσα στιγμή. Στην πρώτη γραμμή, Ουκρανοί στρατιώτες προετοιμάζονται για ρωσική εισβολή· οπλισμός παραδίδεται από τη Δύση στο Κίεβο, ενώ η διπλωματία επιχειρεί να «αγοράσει» χρόνο με τις Ηνωμένες Πολιτείες να βάζουν στο «τραπέζι» ακόμη και μία νέα συνάντηση των Τζο Μπάιντεν και Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η Μόσχα απαιτεί να γίνει σεβαστή η συμπεφωνημένη έκβαση του Ψυχρού Πολέμου, με την επιστροφή -επί της ουσίας- των ΝΑΤΟϊκών «συνόρων» στη διευθέτηση του 1997.

Και επ' αυτού, αναμένει την προσεχή εβδομάδα τις γραπτές απαντήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών επί των νομικά δεσμευτικών εγγυήσεων που έχει θέσει στο «τραπέζι», με κύριο άξονα τον αποκλεισμό ΝΑΤΟϊκού μέλλοντος για την Ουκρανία και τη Γεωργία και την απόσυση ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων και οπλικών συστημάτων από χώρες που εντάχθηκαν στη Συμμαχία μετά το 1997, περιλαμβανομένων Πολωνίας, Ρουμανίας και Βουλγαρίας.

Παρά το γεγονός ότι πρόκειται για αιτήματα στα οποία ουδέποτε προτίθεται να συναινέσει η Ουάσινγκτον, και η Μόσχα το γνωρίζει, η διπλωματία διεφάνη ότι ενδεχομένως «αγοράζει» κάποιο χρόνο μετά τη συνάντηση των Άντονι Μπλίνκεν και Σεργκέι Λαβρόφ στη Γενεύη -κατά την οποία διατυπώθηκε επίσης πρόταση εκ μέρους των ΗΠΑ για κατ' ιδίαν συνάντηση των Τζο Μπάιντεν και Βλαντιμίρ Πούτιν

Παράλληλα, επίκεινται επαφές μεταξύ Μόσχας και Λονδίνου με επίσκεψη τις επόμενες ημέρες του Ρώσου υπουργού Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού στο Λονδίνο και της Βρετανίδας υπουργού Εξωτερικών Λις Τρας στη Μόσχα, ενώ «αναβιώνει» την προσεχή εβδομάδα σε επίπεδο αντιπροσώπων το «Σχήμα της Νορμανδίας», με πολιτικούς συμβούλους από τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Ρωσία και την Ουκρανία να συναντώνται στο Παρίσι για συνομιλίες σχετικά με την κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία.

Τόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες, όσο και η κυβέρνηση στο Κίεβο, αναφέρουν ότι η Ρωσία έχει σχεδόν ολοκληρώσει τη συγκέντρωση δυνάμεων στα σύνορα που θα της επέτρεπαν ευρείας κλίμακας εισβολή. Στα σύνορα βρίσκεται πλέον στρατιωτική δύναμη που έχει φθάσει τους 129.000 στρατιώτες, ενώ η Ουκρανία έχει περικυκλωθεί και από το βορρά μέσω της ανάπτυξης ρωσικών δυνάμεων στο έδαφος της Λευκορωσίας.

Αναγγέλθηκαν, δε, από τη Ρωσία και ναυτικές ασκήσεις στη Μαύρη Θάλασσα και τη Μεσόγειο, στις οποίες θα συμμετάσχουν 140 πλοία από το σύνολο του ρωσικού στόλου. Ήδη έξι πλοία έχουν αποπλεύσει από τη Βαλτική Θάλασσα και πιστεύεται ότι κατευθύνονται προς την Ουκρανία, με ορατή πλέον και την απειλή αμφίβιας επίθεσης εφόσον η Ρωσία τελικά αποφασίσει να εξαπολύσει επίθεση.

Περί μικρής και μεγάλης εισβολής...

Η απόφαση ανήκει στον Βλαντιμίρ Πούτιν και μόνο, χωρίς έως και σήμερα να είναι σαφές εάν έχει καταλήξει ήδη στο τι ακριβώς θα πράξει και κυρίως σε ποια κλίμακα.

Το ζήτημα της... κλίμακας της ρωσικής επιθετικότητας έφερε μάλλον ατυχώς στο προσκήνιο ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος,Τζο Μπάιντεν, κατά την προ ημερών συνέντευξη Τύπου για τον έναν χρόνο της προεδρίας του, παραδεχόμενος ουσιαστικά με την επίμαχη δήλωση περί «μικρής εισβολής» πως επικρατεί διαίρεση στους κόλπους των ΝΑΤΟϊκών συμμάχων για την αντίδραση έναντι της Ρωσίας.

Ήταν μία άβολη αλήθεια σε μία επικίνδυνη στιγμή που έστρεψε τους «προβολείς» σε διαφωνίες στους κόλπους του ΝΑΤΟ, αλλά και στην Ευρώπη, αναφορικά με την απάντηση προς τη Ρωσία, ενόσω επιχειρείται ακριβώς να παρουσιαστεί ένα ισχυρό, κοινό μέτωπο απέναντι στο Κρεμλίνο.

«Είναι ένα θέμα εάν πρόκειται για μία μικρή εισβολή και καταλήξουμε να τσακωνόμαστε για το τι πρέπει να κάνουμε και τι να μην κάνουμε. Αλλά εάν πράγματι κάνουν αυτό που έχουν τη δυνατότητα να κάνουν, με τις δυνάμεις που έχουν συγκεντρωθεί στα σύνορα, αυτό θα είναι καταστροφή για τη Ρωσία εάν εισβάλουν περαιτέρω στην Ουκρανία» δήλωσε ο Μπάιντεν.

Κληθείς να διευκρινίσει εάν εμμέσως πλην σαφώς μόλις έδωσε το «πράσινο φως» για μικρής κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία, ο Αμερικανός πρόεδρος αφού αναγνώρισε πως «μάλλον ακούστηκε έτσι», ανέφερε ότι αποτελεί κόκκινη γραμμή «εάν ρωσικές δυνάμεις περάσουν τα σύνορα, σκοτώνοντας Ουκρανούς μαχητές». Επανέλαβε, πάντως, πως «υπάρχουν διαφωνίες στο ΝΑΤΟ αναφορικά με το τι προτίθενται να κάνουν οι χώρες [σε ό,τι αφορά τις κυρώσεις], ανάλογα με το τι θα συμβεί».

Ο Λευκός Οίκος έσπευσε εντός μισαώρου να εκδόσει διευκρινιστική ανακοίνωση, τονίζοντας ότι οποιαδήποτε ρωσική κίνηση πέραν των συνόρων θεωρείται εισβολή και θα έχει την κατάλληλη απάντηση -και ότι μικρότερης εμβέλειας ενέργειες, όπως ενδεχόμενη κυβερνοεπίθεση, θα έχουν αναλογική αντίδραση.

Για να αποσαφηνίσει τις δηλώσεις Μπάιντεν «επιστρατεύτηκε» και η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Κάμαλα Χάρις, τονίζοντας σε συνέντευξή της πως η απάντηση στη Μόσχα θα είναι σκληρή, ενώ ακολούθησαν και νέες δημόσιες, διευκρινιστικές δηλώσεις του προέδρου.

«Υπάρχει δόση αλήθειας εδώ, αλλά δεν χρειαζόταν να ειπωθεί δημοσίως» σχολίασε ενδεικτικά διπλωμάτης στο ΝΑΤΟ μιλώντας στο CNN.Ανώτερος Ευρωπαίος διπλωμάτης στάθηκε στο ίδιο μήκος κύματος, λέγοντας πως «υπάρχει αλήθεια στη δήλωση Μπάιντεν», διερωτώμενος ωστόσο εάν ήταν πολιτικά ορθό να προχωρήσει σε μία τέτοια αναφορά.

Η Ουκρανία φάνηκε ότι περιήλθε σε κατάσταση σοκ ακούγοντας τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου, με τον πρόεδρό της, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, να αντιδρά τονίζοντας ότι δεν υπάρχουν ούτε μικρές εισβολές, ούτε μικρές χώρες, ούτε λίγος πόνος και μικρές απώλειες...

Παραδόσεις οπλισμού στο Κίεβο

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν πλέον ότι παρά τις κινήσεις που γίνονται στο μέτωπο της διπλωματίας, η Ρωσία θα μπορούσε να κινηθεί ανά πάσα στιγμή στρατιωτικά εναντίον της Ουκρανίας, έχοντας προειδοποιήσει για τον κίνδυνο προβοκάτσιας στο έδαφος της ανατολικής Ουκρανίας ως πρόσχημα εισβολής.

«Εκτιμώ ότι θα εισβάλει. Πρέπει να κάνει κάτι...» δήλωσε ο ίδιος ο Τζο Μπάιντεν κατά την πρόσφατη συνέντευξη Τύπου.

Οι ουκρανικές υπηρεσίες πληροφοριών αναφέρουν παράλληλα πως η Ρωσία έχει στρατολογήσει μισθοφόρους για επιχειρήσεις και έχει «περάσει» από τα σύνορα πάνω από 7.000 τόνους καυσίμων, αρκετά άρματα μάχης και πυρομαχικά.

Υπό αυτό το πλαίσιο, οι πρώτες αποστολές αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία παραδόθηκαν σήμερα, Σάββατο, στο Κίεβο, κατόπιν της έγκρισης που είχε δοθεί τον Δεκέμβριο από τον Τζο Μπάιντεν για στρατιωτική συνδρομή ύψους 200 εκατ. δολαρίων.

Σε ανακοίνωση της αμερικανικής πρεσβείας στο Κίεβο αναφέρεται ότι παραδόθηκαν όπλα και πυρομαχικά 90 τόνων για τους στρατιώτες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της γραμμής αντιπαράθεσης.

Η αμερικανική πρεσβεία έχει επίσης ζητήσει, σύμφωνα με αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, την απομάκρυνση του μη απαραίτητου διπλωματικού προσωπικού της από τη χώρα.

Με τα τύμπανα του πολέμου να δυναμώνουν, η Εσθονία, η Λετονία και η Λιθουανία θα αποστείλουν επίσης αμυντικό οπλισμό στην Ουκρανία, ενώ και η τσεχική κυβέρνηση έχει ανακοινώσει πως θα εξετάσει το αίτημα του Κιέβου για συνδρομή. Η Βρετανία θα αποστείλει επίσης αμυντικό εξοπλισμό, ενώ η Γερμανία από πλευράς της σταθερά απορρίπτει την παράδοση οπλισμού, αναφέροντας ότι θα παραδόσει το Φεβρουάριο στην Ουκρανία ένα νοσοκομείο εκστρατείας.

Στην πρώτη γραμμή, Ουκρανοί στρατιώτες προετοιμάζονται για ρωσική εισβολή, όπως διαφαίνεται και σε αποκλειστικό ρεπορτάζ του δικτύου CNNi από τη γραμμή αντιπαράθεσης στα ανατολικά της χώρας

Εάν, πότε και σε ποια κλίμακα, ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα επιχειρήσει εισβολή είναι ζήτημα χρόνου να απαντηθεί.

Κάποιοι αναλυτές θεωρούν ότι ο Ρώσος πρόεδρος μπλοφάρει και κατασκεύασε την απειλή εισβολής για να αποσπάσει ισότιμη θέση στη διαπραγμάτευση με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Άλλοι «βλέπουν» απόπειρα αποσταθεροποίησης της Ουκρανίας αντί εισβολής και μία εθνικιστική επίδειξη για το εσωτερικό ακροατήριο στη Λευκορωσία.

Εντούτοις, ο Ρώσος πρόεδρος μπορεί επίσης να διαισθάνεται αδυναμία στις ΗΠΑ και διαίρεση στην Ευρώπη, και να σκέφτεται ότι εάν πρόκειται ποτέ να καταπνίξει τις ελπίδες της Ουκρανίας για ένα φιλοδυτικό μέλλον, τώρα είναι η ώρα...

Home