Φορέας Ισότιμης Κατανομής Βαρών – Αποκοπές στους δικαιούχους δανειοδότησης μέχρι και 80%

Αποκοπές στα ποσά που αιτούνται οι δικαιούχοι δανειοδότησης από το Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών, που μπορεί να φθάνουν μέχρι και το 80%, προβλέπουν, σύμφωνα με Βουλευτές, οι κανονισμοί για τη λειτουργία του Φορέα τους οποίους συζήτησε η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων.

Σε δήλωση μετά τη συνεδρία, η Πρόεδρος της Επιτροπής Σκεύη Κουκουμά δεν ήταν δυνατό να ολοκληρωθεί η συζήτηση των κανονισμών σήμερα για αυτό και θα συνεχιστεί σε κλειστή συνεδρία της Επιτροπής την ερχόμενη εβδομάδα.

Η κ. Κουκουμά εξήγησε ότι με τους κανονισμούς εισάγονται εισοδηματικά κριτήρια, εισάγεται το κριτήριο εμβαδού των 275 τετραγωνικών μέτρων για στεγαστικά δάνεια και προβλέπεται ότι για εμβαδό κατοικίας 276 τετραγωνικών και πάνω θα γίνεται 50% αποκοπή στο ποσό που δικαιούται.

Περαιτέρω ανέφερε ότι για εισοδήματα οικογένειας μέχρι 80.000 ευρώ δεν θα γίνεται καμία αποκοπή, από 80.000 μέχρι 100.000 θα γίνεται αποκοπή 10%, από 100.000 και πάνω θα γίνεται αποκοπή 25%.

Απαντώντας σε ερώτηση, είπε πως οι αποκοπές θα γίνονται στο κάθε κριτήριο ξεχωριστά επί του υπολοίπου και ανέφερε ότι γίνονται και οριζόντιες αποκοπές 15% για κάποια σχέδια, 40% εάν οι γονείς δεν είναι πρόσφυγες, 20% στα στεγαστικά και άλλα. Πρόσθεσε πως κατατέθηκαν απόψεις με βάση τις οποίες οι διάφορες μορφές αποκοπών στο τέλος θα άφηναν ένα πολύ χαμηλό ποσό δανειοδότησης στο δικαιούχο.

Είπε ακόμα ότι με τους κανονισμούς εισάγονται δαιδαλώδεις διαδικασίες υπολογισμού των αποκοπών και ότι η Επιτροπή θεωρεί πως επιβάλλεται απλούστευση των κανονισμών ώστε να είναι κατανοητό σε όποιον υποβάλλει αίτηση για δάνειο με βάση τα εισοδήματα του και τα τετραγωνικά της κατοικίας το ποσό δανείου που θα μπορεί να πάρει.

Ανέφερε πρόσθετα ότι στόχος της Επιτροπής είναι να γίνουν ακόμα πιο δίκαιοι οι κανονισμοί ώστε να μην αδικούνται οι πρόσφυγες.

Η κ. Κουκουμά είπε ότι η Επιτροπή Προσφύγων απέστειλε επιστολή στον Πρόεδρο του Φορέα με την οποία ζητά ενημέρωση για τους χειρισμούς που αφορούν τη ρύθμιση των δανείων οφειλετών που αδυνατούν να καλύψουν τις δόσεις τους μέσα από διενέργεια μελέτης και τους τρόπους που μπορεί να είναι είτε παγοποίηση είτε επιμήκυνση. Πρόσθεσε ότι ζητήθηκε να διερευνηθεί η δυνατότητα διαμόρφωσης νέου σχεδίου για δάνεια σε ιδιοκτήτες κατεχόμενης περιουσίας που βρίσκονται σε δυσπραγία και ανέφερε ότι παρατηρείται καθυστέρηση για την ισότιμη μεταχείριση των εκ μητρογονίας με τους εκ πατρογονίας πρόσφυγες.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Κυριάκος Χατζηγιάννης εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο Φορέας έχει γίνει ωρολογιακή βόμβα και δεν πρέπει να αφεθεί να καταλήξει στις υπόλοιπες τράπεζες και θα πρέπει στο παρόν στάδιο να υπάρξει προβληματισμός για τη βιωσιμότητα του Φορέα και τρόποι ώστε να αξίζει κάποιος να συμμετέχει σε προγράμματα του Φορέα.

Σε καμιά περίπτωση δεν θα αποδεχθούμε να έχουμε προγράμματα για χάρη προγραμμάτων, ούτε μπορούμε να αφήσουμε τον Φορέα να καταρρεύσει που θα έχει συνέπεια να εκποιούνται σπίτια, είπε. Πρόσθεσε πως θα πρέπει όλα να μελετηθούν υπό τα εντελώς νέα δεδομένα και κατέληξε λέγοντας ότι δεν τίθεται θέμα εκπτώσεων σε βάρος των προσφύγων ή των κατόχων κατεχόμενων περιουσιών.

Ο Βουλευτής του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιώργος Βαρνάβα διατύπωσε τη θέση ότι θα πρέπει με τους κανονισμούς να δημιουργηθούν ασφαλιστικές δικλείδες ώστε τα χρήματα να δίνονται σε ανθρώπους που τα έχουν πραγματικά ανάγκη.

Ανέφερε ότι οι κανονισμοί προβλέπουν οριζόντια αποκοπή 15% στα σπουδαστικά δάνεια, 25% στα επαγγελματικά, 20 στα στεγαστικά και 40% σε όσους δεν είναι πρόσφυγες.

Ο κ. Βαρνάβα ανέφερε πως οι αποκοπές θα ξεκινούν από 30% με 35% και θα φθάνουν μέχρι 80% με 85% και διατύπωσε τη θέση ότι όσοι έχουν υποβάλει ήδη αίτηση η δανειοδότησή τους θα πρέπει να γίνει με βάση τους υφιστάμενους κανονισμούς.

Καταλήγοντας διευκρίνισε πως θέση της ΕΔΕΚ είναι πως οι έχοντες και οι κατέχοντες ακόμα και πρόσφυγες δεν μπορεί να επωφελούνται με τον ίδιο τρόπο που ωφελούνται αυτοί που έχουν πραγματική ανάγκη και ότι η Κυβέρνηση θα πρέπει να πει την πραγματικότητα για τις μειώσεις ξεκάθαρα.


Related